Mentés

Mikor és hogyan készíthetünk szénsavas fürdőket?

2285
HOZZÁSZÓLÁS:

Egyes termálforrások természetes állapotban hoznak fel szénsavas vizet, például Balatonfüreden. Legtöbb esetben viszont mesterségesen állítanak elő szénsavas vizet (szódavizet) fürdés vagy üdítőital céljára.szensavasfurdo

Hogyan csináljunk otthon szénsavas fürdővizet?

Otthon is készíthetünk szénsavas fürdővizét úgy, hogy egy kád vízbe 50 gramm szódabikarbónát, majd 37 gramm borkősavat (citrompótlót) adunk. Szén-dioxid gáz szabadul fel ilyenkor pezsgés formájában.

Tökéletesebb módja a szénsavas fürdő előállításának, ha széndioxidot tartalmazó gázpalackból — megfelelő keverő és nyomáscsökkentő berendezésen keresztül — hideg vízbe áramoltatjuk a szén-dioxidot, és az így keletkezett szénsavas vizet a kádba előzetesen bekészített meleg vízhez folyatjuk.

Mentés

A hideg szénsavas víznek és az előre a kádba folyatott meleg víznek a keveredési aránya meghatározza a szénsavas kádfürdő hőfokát és szénsavtartalmát is: minél hűvösebb a fürdővíz, annál nagyobb a szénsavtartalom. Többnyire 30—32 °C-on használjuk a szénsavas fürdőt, ezt a hőfokot azonban melegnek érezzük.

A szénsavas fürdőnek nemcsak a hőfoka, hanem időtartama is kisebb, mint egyéb kádfürdők esetében. Első alkalommal csak 8—10 perc a fíirdési idő, ezt fokozatosan 15 percre emeljük a 15—20 fürdőből álló sorozatban. A szénsavas fürdő után fél óráig pihenjünk. Naponta, kétnaponta használjuk a fürdőket.

Fontos baleset megelőzési rendszabály, hogy a felszabaduló szén-dioxidból ne lélegezzünk be sokat. Vagyis orrunk, szánk ne közvetlenül a víz felszíne felett legyen, ahol a szénsavból felszabadul a szén-dioxid gáz. A derékig érő kádfürdőben tehát üljünk, és ne feküdjünk.

Jó szellőzést kell biztosítani a helyiségben. Ha nagy a forgalom a szénsavas kádfürdőben, le szokták takarni lepedővel a kádat, hogy ne kerüljön tiúlságosan sok szén-dioxid a levegőbe.

Hogyan hat?

A szén-dioxid-buborékok hatásukat elsősorban a bőr ingerlésével fejtik ki. A fürdővíz buborékjai a fürdőző bőrén mikromasszázs hatást fejtenek ki, igen kifejezett értágulat keletkezik, a fürdetett részen erős bőrpírt látunk.

Javul a szövetek vérellátása, a véreloszlás megváltozik, a szívbe ömlő visszeres vér mennyisége növekszik, ez a szívre tréninghatással van. A szív alkalmazkodik az egyre növekvő terheléshez, ha fokozatosan növeljük a fürdés idejét.

A légzőközpontot izgatja a fejlődő szén-dioxid, ezért a légzés mélyül.

Milyen esetekben jótékony hatású?

A szénsavas fürdő javallatai:

  • szívbetegségek,
  • keringési zavarok,
  • kezdeti stádiumban lévő érszűkületes betegségek.

A csontok mészhiányos állapotában, tehát egyes mozgásszervi betegségekben is rendelnek szénsavas fürdőket.

Frissítő, kondicionáló célból is használják, kimerültségi állapotokban is jó hatású.

A szénsavas fürdőnek tulajdonképpen egy változata a szénsavas ködkamrás kezelés, amelyet egyes — nem súlyos — verőérszűkületes állapotokban használnak. Ilyen esetben műanyagbúra alatt ül a beteg úgy, hogy csak a feje látszik ki abból. A búra alatt fejlesztenek szén-dioxid gázt és szénsavat olyképpen, hogy fagyott, szilárd szén-dioxidra (szárazjégre) forró vizet öntenek.

2285
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

567

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés