Mentés

Milyen kedvező hatásai vannak a szénsavas fürdőknek?

1104
HOZZÁSZÓLÁS:

A szénsavas fürdők gyógyhatásában a következő tényezők érvényesülnek: a szénsavas kis hólyagocskák széles alapokon ülepednek meg a bőrön, a bőr így egész felületén részben szénsavval, részben vízzel érintkezikszensavas-furdo-hatasai

A bőr kipirul, ellentétben azonban a közönséges meleg víz okozta élénkpirossággal, ez a pír halványabb, mert csak a hajszálerek tágulnak ki.

A szénsav izgatja a bőr melegérző idegvégződéseit, így melegérzet keletkezik. A szénsav hővezető képessége ötvenszer kisebb a vízénél, a test hővesztése tehát minimális. A szénsav közvetlenül a bőr hajszálereire hat, és azokat tágítja.

Mentés

Az oxigénfürdőben ez a hatás nem jön létre, de száraz szénsavgáz-fürdőben igen. A szénsavas fürdőben tehát kevésbé fázunk, ezért hűvösebb fürdőben fürödhetünk, anélkül hogy fáznánk.

A szénsavas fürdők hatása három tényezőn alapul:

1 .A bőrre közvetlenül gyakorolt hatás.

2. A bőrön át (kis mennyiségben) felszívódás.

3. A fürdővíz feletti levegőből történő belégzés.

Utóbbi tágítja a bőr hajszálereit. A belehelt szénsav a légzési központot izgatja, mélyebb lesz a légzés, ami a tüdőbeli pangást szünteti.

Hogyan zajlik a kezelés?

A szénsavas fürdőben nyugodtan kell ülni, hogy a hólyagocskák a bőr felületén leülepedhessenek. A szappan használata tilos, mert pusztítja a szénsavhólyagokat. A fürdő után sem szabad mosakodni, hanem egyszerűen kijönni és lepihenni.

Hogy a fürdővíz feletti levegőből ne szívjunk fel túlságosan sok szénsavat – különösen ideges és nyugtalan egyéneknél -, a vizet lepedővel letakarjuk, a fürdő után a fürdőszobát sokáig szellőztetjük.

A fürdő ideje 8-20 perc között váltakozik. A szénsavas fürdők több irányban is befolyásolják a szervezetet. Ingerhatásuk kétségtelen és átigazítóan hat.

Legjelentősebben a vérkeringést befolyásolják, ami által a szív munkája könnyebb lesz. A pulzusszám csökken, és az egyes szívösszehúzódások alatt kilökött vérmennyiség nő. A szénsavas fürdő nagy kímélettel és szakértelemmel adagolva a szívizmot erősíti, feltéve, hogy ez még kellő tartalékerővel rendelkezik.

Mikor nem szabad alkalmazni?

A szénsavas fürdőnek így természetes ellenjavallatai is vannak: a súlyos szívizomsorvadás, az elégtelenséggel járó szívbillentyű-bántalom, a magas vérnyomás, rosszindulatú daganat, terhesség stb.

A természetes szénsavas gyógyforrásokon kívül mesterséges szénsavfürdőket is készítenek, amelyeknek hatása nem oly jó, mert a természetes szénsavas vizek hólyagocskái sokkal kisebbek, finomabbak, de ezenfelül utánpótlásuk is folytonos, amennyiben a gyógyvízben levő anyagokból állandóan friss szénsav szabadul fel.

1104
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

567

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés