Mentés

Milyen betegségekre használhatjuk a gyógyfürdőket?

854
HOZZÁSZÓLÁS:

Különösen elterjedt a gyógyfürdők használata idült mozgásszervi betegségek esetében.

A reumás panaszok

Az úgynevezett reumás betegségeknek jó részét képezik ezek az elváltozások. Az ízületek kopása, meszesedése áll a betegség előterében, s gyakran az ízületek mozgáskorlátozottságát, merevségét okozzák.

Az úgynevezett reuma (a görög „folyik” igéből származik ez az elnevezés) általában szétfolyó jellegű panaszokat, főleg fájdalmakat okoz a szervezet különböző részeiben. (Főleg az ízületek, a csontok, a porcok, az izmok, a csonthártya, az ízületi tok, a szalagok, az inak, a nyálkatömlők és az azok körüli lágyrészek vesznek részt a betegségben.)

Nem minden típusú reuma esetén hasznosak a gyógyfürdők

Mentés

Az esetek nagy részében degeneratív elváltozásokról van szó. Ilyen esetekben a célszerűen használt fürdőkúrák nagyon jótékony hatásúak.

Nem ritkák azonban a „reuma” képében jelentkező idegzsábák, ideggyulladások, gyulladásos elváltozások, amikor a fürdők viszont — különösen a meleg fürdők — nem használnak, sőt esetleg rontanak az állapoton.

Minthogy a betegek a gyógyfürdőket sokszor nem orvosi javallat alapján veszik igénybe, ezért fel kell hívni a figyelmet a mozgásszervi betegségek olyan gyulladásos állapotaira, amelyek fennállása esetén a termálfürdő nem tesz jót.

A gyulladásos jellegre hívja fel a figyelmet az erős fájdalom, a duzzanat, a bőrvörösség. A bőr ilyenkor általában melegebb tapintatú a gyulladásos rész felett.

A gyulladást gyakran az ízület működésének zavara kíséri.

Mikor jótékony a gyógyfürdő?

A gyulladásos tünettel nem járó kopásos-degeneratív ízületi elváltozások viszont — főleg kezdetben — jól reagálnak a komplex, főleg masszázzsal, tornával és nyújtó kezelésekkel egybekötött fürdőkúrára.

Gyakori ilyen betegség például az indulási nehézséggel és fájdalommal járó térd- és csípőízületi kopás. Ilyen esetekben főleg a földes-meszes, a kénes, a konyhasós és a jódos-brómos fürdőket szokták rendelni.

Milyen betegségek esetében hatásosak még a gyógyfürdők?

Bár elsősorban az idült mozgásszervi betegségek gyógyítására, súlyosbodásának mewellness-furdo-furdesgelőzésére használjuk a gyógyfürdőket, szóba kerülnek azonban egyéb betegségeknél is.

A szénsavas fürdőket szív- és érbetegségek  bizonyos eseteiben gyakran használják (Balatonfüreden ezért létesítettek szívkórházat).

Nem ritka a sós és jódos-brómos fürdők (például Pesterzsébet, Párád, Hajdúszoboszló, Debrecen) rendelése nőgyógyászati elváltozások, idült nőgyógyászati gyulladásos betegségek, női fogamzásképtelenség, idült méhkörüli gyulladásos folyamatok eseteiben.

Az erősen kénes gyógyfürdők (például Harkány, Balf, Zsóri fürdő) egyes bőrbetegségekpikkelysömörkezelésére váltak be.

854
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1492
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés