Mentés

Mi is valójában a hidroterápia és a Kneipp-kúra?

1070
HOZZÁSZÓLÁS:

Míg a balneoterápia elnevezés a latin balneum, fürdő szóból származik és a gyógyvizes kezeléseket jelenti, a hidroterápia szó a görög hydros, víz szóból ered, és olyanfajta kezelések összességét jelöli, amelyek esetében a víz hőhatását és mechanikai hatását használják fel gyógyításra, illetve betegségmegelőzésre, kondicionálásra.hidroterapi

Tehát a hidroterápiás (vagy víz-gyógyászati) kezelésekhez nem kell ásványi anyagokban koncentrált víz (gyógyvíz), hanem közönséges csapvíz is megfelel.

A víznek mint gyógytényezőnek az alkalmazása nagyon régi, az embernél is ősibb. Az állatok is felhasználják a vizet iváson és tisztálkodáson kívül frissítésre, gyógyításra. Ösztönösen érzékelik, hogy sérült tagjaik fájdalmát a víz csillapítja, és felkeresik a melegvíz-feltöréseket is.

Mentés

Ismeretes, hogy az ember is évezredek óta használja edzésre, betegségek gyógyítására a fürdőket. A görög, arab, egyiptomi, római orvosok ajánlásaiban már megtaláljuk a vízgyógyászati kezeléseket.

Azonos a vízgyógyászati kezelés a Kneipp-kúrával?

A vízgyógyászat, vagyis a közönséges vízzel végzett kezelések elterjedésében nagy szerepe volt a múlt században Kneipp Sebestyén wörishofeni lelkésznek. Saját súlyos betegségében is észlelte a megfelelően végzett vízkezelések áldásos hatásait, és sokakat gyógyított.

A vízkezelések, zuhanyok technikáján kívül kidolgozott számos természetgyógyászati eljárást. Ajánlotta a hajnali, harmatos fűben, mezítláb járást. Légkúrákat ajánlott, szabadban mozgást, szellős öltözködést, edzőkúrákat. Hirdette a rostdús, növényi étrend fontosságát.

Mindenben a mértékletességet ajánlotta. Egészségvédelmi tanácsokkal kötötte össze a vízgyógyászati kúrákat. Felismerte, hogy ezek a többhetes kezelések alkalmasak életmód-szabályozásra, a szervezet védekező erőinek aktivizálására. Igyekezett a keleti jógaiskolák és a meditációs gyakorlatok szelleméből is meríteni. Munkássága nagyon is korszerű, ezért nem véletlen, hogy a Kneipp-intézetek, Kneipp-mozgalmak, vízgyógyászati intézetek ismét terjedőben vannak világszerte.

A fejlett országokban terjedő Kneipp-intézetek elsősorban leöntéseket, zuhanyokat, vízgyógykezeléseket alkalmaznak, de egészség-klub (health-club) szerepet is betöltenek: az egészséges életmódot kedvelők találkozóhelyei ezek az intézmények.

A vízgyógyászat nem azonos a Kneipp-kúrával, de annak egy fontos része. A Kneipp-kúra kicsit több, mint csupán vízgyógyászat: egészséges életszemléletet, életszokásokat jelent.

1070
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1492
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés