Mentés

Ismerkedjen meg a vízgyógyászat rövid történetével

701
HOZZÁSZÓLÁS:

A víz nem csak létfontosságú tápanyag, hanem régóta bevált gyógyító szer is. Szinte minden kultúra alkalmazta, külső és belső terápiákhoz egyaránt.vízgyógyászat története

A víz egészségvédő és gyógyító hatása sem vitatott; ivó- és fürdőkúrák keretében orvosok is előírják.

Ezenkívül szinte minden vallás és teremtésmítosz egészen különös szerepet tulajdonít a víznek: az élet ősforrásának számít, a tisztaság és a tisztulás szimbólumának tekintik. Évezredek óta szentként tisztelik a gyógyító vizű kutakat és forrásokat.

A vízgyógyászat története röviden

A víz gyógyerejéről való tudomásunk olyan idős , mint maga az emberiség.

Afrika sztyeppéin, Ausztrália sivatagában vagy a csapadékosabb Európában egyformán szent volt a víz minden földlakó számára, mert tudták, hogy enélkül az őselem nélkül nem lenne élet.

A víznek, mint életet adó forrásnak tisztelete sok világvallás előírása volt és a mai napig is az. Szinte minden kultúrában végeztek rituális mosakodásokat a belső megtisztulás és gyógyulás céljából. A mi kultúrkörünkben a görögök voltak Európában az elsők, akik gyógyerőt tulajdonítottak a víznek.

A Krisztus előtti V. században betegek özönlöttek Aszklépiosz görög isten templomához, hogy tisztító fürdőt vegyenek a gyógyító vagy ásványvizes forrásnál, és igyanak a “feledés forrásából”.

Már abban az időben
is próbálták fürdőkkel és ivókúrákkal kezelni a testi bajokat a gyógytorna mellett.

A görögök beavatták a rómaiakat is a vízgyógyászat művészetébe, akik valóságos kultuszt alakítottak ki belőle: több mint ezer nyilvános fürdőpalota jött létre, melyeket termálvízzel feltöltött kádakkal szereltek fel.

A Római Birodalom terjeszkedésével került hozzánk az antik fürdőkultúra, és a helyőrségi városok közelében jöttek létre az első gyógyfürdők.

Fürdő-és ivókúrák

A középkori fürdőkúrák nemcsak a betegek gyógyulását szolgálták, hanem a meleg, jóleső víz élvezetet is nyújtott. A zabolátlan fürdőkedvnek azonban olyan fertőző betegségek vetettek véget, mint a kolera, a pestis és a szifilisz, melyeknek kórokozói riasztóan szaporodtak a szennyezett, meleg vízben.

A halált hozó betegségektől való félelem új nézetet szült, és jó darabig kerülték a vízzel való érintkezést: a XVII. században a púder és a parfüm lett a sláger a víz és a fürdés helyett.

Ennek ellenére bizonyos vizek gyógyító erejét nem utasították el, bár a XVIII. század elején inkább belső terápiás lehetőségekből indultak ki.

Az első ivókúrák Karlsbadban, Kissingenben és Reichenhallban alakultak ki, mivel ezeken a helyeken végeztek a XVIII. században először mélyfúrásokat, hogy tiszta, ásványianyag-tartalmú  vízhez jussanak.

Sok település következett ezután Európa szerte, és az orvosok ma is írnak elő ivókúrát gyomor-, bél- és epepanaszokra.

701
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

567
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés