Mentés

Hogyan gyógyít a hidegvíz-kúra?

902
HOZZÁSZÓLÁS:

A hideg vizes gyógymódokat nem egyenletes hidegvíz-fürdő alakjában használják, hanem a hidegvíz-kúra előírása szerint elegyítve adják a különböző részeljárásokat.hidegviz-kura

Ezek nagyjából a következők: félfürdő, ülőfürdő, lábfürdő, lemosások, leöntések, zuhanyozás, ledörzsölés, masszírozás, pakolás stb.

Mindezeket különböző betegségeknél és egyénenként váltakozva az orvos a legváltozatosabb sorrendben szabja meg, a szükséglet szerint és teljesen egyénileg. Ezek az eljárások talán az első alkalommal kellemetlenek, borzongást és idegenkedést válthatnak ki, gyakori az úgynevezett visszahatás is, amikor az első kezelések nem javulást, hanem átmenetileg inkább rosszabbodást hoznak, noha egészen természetes, hogy óvatosan és fokozatos átmenettel járnak el. Végeredményben a hideg víz az üléstől, szellemi munkától elsatnyult szervezetet felélénkíti, áthangolja és megerősíti.

Hogyan hat a víz?

Mentés

A víz a bőrön át fejti ki hatását. A bőrről tudjuk, hogy milyen nagy szerepet tölt be az anyagcserében és a hőszabályozásban. A bőrben számos idegvégződés van, amelyek terjesztik a bőrt érő ingereket. E bőringerek a belső folyamatokra kiegyensúlyozó hatással vannak. Ez előmozdítja a kóros folyamatok elhárítását, ami a vízkúra tulajdonképpeni célja.

A bőr idegei útján a zsigerekkel – mint a gyomorral, belekkel, emésztőmirigyekkel is – kapcsolatban van, így természetesen a bőrnek hideg vizes eljárásokkal való ingerlése e belső szervek betegségi állapotát is előnyösen befolyásolja.

A bőrnek az egész vérkeringéssel való kapcsolatát misem jellemezheti jobban, minthogy a bőr hajszálerei az egész test vérmennyiségének jó egyharmadát képesek lekötni, bizonyos tekintetben függetlenül a szívtől. E hajszálerek a hő, vegyi és mechanikai ingerekre igen érzékenyén reagálnak. A hideg víz a bőrereket először gyorsan összehúzza, így a testtől meleget von el, később, a reakció második stádiumában az erek kitágulnak, a bőr kipirosodik, és a kezelt területeket kellemes melegség önti el.

Minél rövidebb ideig és minél hidegebb vízzel hatunk a bőrre, annál gyorsabban jön létre a reakciós értágulás. A reakció nagysága adja meg a vízkúra eredményességét. Mivel az egyes egyének reagálása is különböző, a szakorvos elbírálása szerint az egyes eseteknél más és más módszereket alkalmaznak.

A hidegvíz-kúra megkezdése előtt az a cél hogy a test egyenletesen átmelegedjen. Hideg végtagok felmelegítéséről tehát dörzsölés, mozgatás útján gondoskodni kell. Minél nagyobb a hőkülönbség a test bőre, valamint az alkalmazott víz között, annál jobb lesz az eredmény.

Mivel a víz hidegségének hatása az erek feszülését fokozza, a szívizom munkája, valamint a szívverések száma és a vér nyomása is csökken. Azonban ki kell emelni, hogy ahol komoly szívkárosodás áll fenn, a hidegvíz-kúrát természetesen nagy óvatossággal és állandó orvosi felügyelet mellett kell végezni, mert ellenkező esetben több kár, mint haszon származik belőle. A vízkúra anyagcserehatása a légzés szabályozása.

Az izmokban az elégés folyamata meggyorsul, így a salakok kiválasztása is fokozódik. Kísérletek bizonyítják, hogy a hideg víz hatására a vörösvérsejtek száma megszaporodik.

902
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1492
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés