Mentés

Hogyan fürödjünk biztonságosan?

758
HOZZÁSZÓLÁS:

A meleg fürdő — akkor is, ha nem gyógyvizes fürdő — bágyaszt, átmenetileg álmosít. A gőzös, nedves kádfürdőhelyiség balesetveszélyes egyébként is. Ezért is, s különösen idősebbeknek a hirtelen hőfokdifferenciára való érzékenységük miatt, érdemes figyelembe venni bizonyos óvatossági rendszabályokat.

GMG InkOptimizer

GMG InkOptimizer

A biztonságos fürdés szabályai

Nemcsak a medencefürdőknél, hanem a kádfürdőknél is korlátok szükségesek a vízbe jutás és a kijövés biztonsága miatt.

Ha valaki úgy fürdik, hogy nincs a közelben senki, ne töltse teli a kádat, ne vegyen hosszú, meleg fürdőt (újságolvasás a kádban), ébresztőórával állítsa be a fürdés végének megfelelő időpontot.

Mentés

Fokozatosan kell hozzászoktatni magunkat a fürdő — a külső hőmérsékletnél melegebb — hőfokához. Ha hidegből jövünk a fürdőbe, úgy először melegedjünk fel. Nemcsak közegészségügyi szempontból fontos az előfürdő, előzuhany. Ez nemcsak közös medence használatánál, hanem egyéni kádfürdőzésnél is célszerű.

Először lábunkat, alsó testrészünket zuhanyozzuk le fokozatosan felmelegedő vízzel. Utána egész testünkre kiterjesztjük a langyosról a kádfürdő melegének hőfokára melegedő zuhanyt, és eközben a kád lefolyóját nyitva hagyjuk. Néhány perces ilyen előzuhannyal nemcsak a kád vizének tisztaságára vigyázunk, hanem fokozatosan hozzászoktatjuk testünket a külső hőfoknál melegebb kádfürdőhöz.

Időseknek célszerű a meleg fürdőt részfiirdővel kezdeni. A pár perces előzuhany után a lefolyót bedugva először csak testünk egy részét fürdetjük. Sekély vízben helyezkedünk el a kádban, majd a vízszintet lassan emelve, először egy-egy lábat, majd egy-egy kart kiemelünk a vízből.

Ha medencében fürdünk, ott is megtehetjük, hogy először csak egy-egy láb legyen a vízben, s csak fokozatosan mártjuk be egész testünket. Részfürdőket — például műanyag vödörben, edényben — olyankor is lehet venni, amikor a mozgáskorlátozottság, az idős kor vagy a legyengült állapot nem teszi lehetővé a teljes kádfürdőt.

A fürdés utáni óvintézkedések

A meleg fürdő után azonnal ne menjünk ki a szabadba, illetve hűvös helyiségbe. Miként az előfürdővel, úgy az utófiirdővel is hozzászoktatjuk magunkat a fürdő hőfokától lényegesen eltérő külső hőmérséklethez: fokozatosan csökkenő hőfokú zuhannyal, illetve — ha ilyen van — rövid, langyos vagy hűvös hőfokú mártófürdővel. (Ilyen mártófürdő szokott lenni a termálfúrdőkben, a meleg fürdés utáni rövid lehűtésre szolgál, és mozgásra.) Ha kádfürdőt veszünk, a fürdő vége felé fokozatosan hűtsük le pár fokkal a vizet.

Meleg fürdőzés után ajánlatos fél óráig pihenni: betakarva feküdni, vagy legalábbis zárt helyen ülni. Meleg fürdő után egy kiterjedt, alapos ledörzsölés — a testünkre tett lepedőn keresztül — tonizáló, frissítő hatású.

Azok számára, akik a fürdőzés után autót vezetnek, illetve koncentrációt igénylő munkát végeznek, különösen fontos, hogy a fürdő után először pihenjenek, hűljenek le. Közvetlenül autóvezetés előtt ne melegedjünk fel, a szabadban ilyenkor ne napozzunk, és közvetlenül a vezetés előtt ne szaunázzunk!

A fürdő ideális időtartama

Az előírt fürdési időnél lényegesen hosszabb meleg fürdőt ne vegyünk. A többnyire 20—30 perces fürdési idő elég ahhoz, hogy a gyógyvíz alkotórészei felszívódjanak. Ha különböző hőfokú medencék állnak rendelkezésünkre, a 20—30 perces meleg (körülbelül 36 °C-os) fürdőt — a meleg fürdőzés előtt és után — ki tudjuk egészíteni hűvösebb fokú fürdővel.

Rövidebb vízitornára a 32 °C-os medence is alkalmas, hosszabb — félórás — és intenzívebb vízi tornagyakorlatok, úszógyakorlatok végzésére az ennél néhány fokkal hűvösebb medencék alkalmasak.

Sem teli gyomorral, sem éhgyomorral ne fürödjünk. Meleg fürdő előtt és közvetlenül fürdő után kimerítő munkát ne végezzünk. Fürdés előtt sok feketekávé vagy szeszes ital fogyasztása nem tanácsos.

Nemcsak a fürdőkben, gyógyfürdőkben, hanem az otthon végzett tisztálkodási fürdők esetében is hasonló tanácsaink vannak. Nem ritkák — különösen idősebbeknél — az otthoni fürdőzések kapcsán sem a balesetek, rosszullétek.

758
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

567
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés