Mentés

Gyulladás? Sérülés? Láz? Vérnyomásproblémák? A borogatás segít!

998
HOZZÁSZÓLÁS:

Borogatást általában gyulladások esetén használunk, de alkalmas lehet különféle sérülések, például zúzódás, rándulás, továbbá láz, vérnyomásproblémák, légúti megbetegedések, egyéb bántalmak kezelésére is. A borogatás lehet hidborogatáseg vagy meleg, attól függően, mit kívánunk elérni.

Alapszabályként abból indulhatunk ki, hogy ami hideg, azt hevítjük, ami meleg, azt pedig hűtjük. Egy felszíni gyulladás, ha forrónak érezzük, akut, ilyenkor a hő és az energia) felgyülemlik és elvezetést igényel. Az ilyenkor képződő duzzanatokat is lelohasztja a hideg borogatás.

Segít megszüntetni a pangást, meggyorsítja az esetleges vérömleny felszívódását. Indokolt esetben, erőteljes akut gyulladás jelentkezésekor hatékonyabb hideg borogatást nyerhetünk jéggel.

Mentés

Hideg borogatáshoz egy puha, jó nedvszívó kendőre van szükségünk. (Lehet kisméretű pamut törülköző, vagy üzletben kapható törlőruha, felmosórongy is, persze csak akkor, ha még nem használtuk takarításra).

Hogyan kell borogatni?

A kendő felét jól átáztassuk hideg vízben, s finoman csak annyira nyomjuk ki, hogy ne folyjon. Ezt tesszük az érintett testfelületre, majd ráhajtjuk a ruha száraz részét. Az egész borogatást rugalmas pólyával (fáslival) rögzítjük. Ügyeljünk, hogy ne legyen túl szoros .

A hideg borogatást gyakran kell cserélni, mert átforrósodik. Ha este tesszük fel, ne hagyjuk fent éjszakára – ha áthevült, vessük le. Jegeléshez tegyünk egy maroknyi jégkockát nejlonzacskóba, jól zárjuk le, hogy ne csöpögjön, majd csavarjuk vászonba. Ezt rögzítjük az érintett testrészhez. A jég lassan olvad fel, így ez a fajta hideg borogatás hosszú időn át alkalmazható, akár éjszakára is, de rendszerint elég drasztikus hatású ahhoz, hogy már rövidebb idő alatt megszünteti a problémát.

A meleg borogatás hatásos lehet idült, “hideg” gyulladások esetén, amikor a szervezet már láthatóan nem védekezik, nem mozgósítja erőforrásait a probléma felszámolása érdekében.

Sebek kezelése borogatással

A hőhatás ilyenkor megélénkíti a keringést, s ezáltal a gyógyulási folyamatot is. Meleg borogatást kell használni, amikor egy seb gyógyulását elfertőződés, gennyesedés, illetve vérellátás probléma akadályozza. Megesik, hogy egy seb már behegesedik, a gyulladás azonban megreked a mélyebben fekvő szövetekben. Ilyenkor csak a meleg borogatás segíthet, máskülönben sebészeti úton kell felnyitni és kitisztítani a sebet.

Meleg borogatáshoz masszát készítünk olyan anyagból, például korpából, amely meleg vízzel átitatva és megfelelően leszigetelve viszonylag sokáig tartja annak hőmérsékletét. Húzzunk megfelelő bőségű nejlonzacskót a borogatni kívánt testrészre – ha nem végtag vége, például kéz, akkor a zacskót értelemszerűen a másik végén is felnyitva. Töltsük meg a szükséges mennyiségben kevert meleg masszával, és rugalmas pólyával rögzítsük körül. Ha a zacskó mindkét vége nyitott, akkor az egyik végét rögzítjük a fáslival, utána töltjük meg, majd körül kötjük és lezárjuk.

Borogatás forró vízzel

A meleg borogatás hatása is fokozható forróvizes borogatással. Ennek előnye , hogy rövidebb idő alatt érhető el eredmény, és nem kell attól tartani, hogy kihűl. Hátránya, hogy több időtöltést , adott esetben segítséget is igényel.

A forróvizes borogatás igen hatásos bizonyos ízületi és csigolyabántalmak, nyakmerevség (“elfekvés”) kezelésére, valamint kelések érlelésére, duzzanatok lelohasztására. Forróvizes borogatáskor két kisméretű puha, nedvszívó kendőt dobunk egy nagy tál forró vízbe. A víz annyira legyen forró, hogy éppen meg ne égesse a kezünket. Kivesszük az egyik kendőt, finoman kinyomkodjuk, hogy ne folyjon, majd összehajtva az érintett testrész re helyezzük. Addig tartjuk rajta, amíg melegnek érezzük, azután visszadobjuk a tálba, és azonnal feltesszük a másik kendőt.

Alkalmanként mintegy 20 percig folytatjuk a borogatást, s ha a víz idő előtt lehűlne, visszamelegítjük vagy frisset engedünk. Mind a hideg, mind a meleg borogatások hatása fokozható gyógynövény kivonatokkal vagy más gyógyhatású szerekkel. A jegelés és a forróvizes borogatás esetén nincs szükség adalékokra.

998
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1492
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés