Mentés

A magyar fürdőkultúra fejlődése

1277
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyógyfürdőzés Európa-szerte évezredes múltra tekint vissza.

A mai Magyarország területén először a rómaiak építettek fürdőket. Augustus császár hadvezére, Tiberius Nero (a későbbi Tiberius császár) hódította meg Pannóniát, a Krisztus előtti második és első század fordulóján. Pannónia római provinciává válásával egyidejűleg jöttek létre az első római települések. A rómaiak hamar felfigyeltek a Duna partján a hegyek lábainál fakadó meleg vizű forrásokra, így az Itáliában luxussá fejlesztett fürdőkultusz Pannónia székhelyén, Aquincumban (ma Budapest északi része a Duna jobb partján) is virágzásnak indult.

A honfoglalást követően őseink mai településeik egy részét a meleg források környékén, szintén a mai Budapesten hozták létre.

A középkor első évszázadai inkább a szellemi tisztulásnak, mintsem a fürdőzésnek kedveztek, az átmeneti hanyatlás után újra virágzásnak indult a fürdőkultúra hazánk területén.

A magyar fürdők nemzetközi hírnévre Zsigmond király uralkodása alatt tettek szert, amikor Buda a Német-római Császárság fővárosa volt.
1432-ben Bertrandon de la Broquiére francia nemes, II. Fülöp burgundiai herceg főlovásza számolt be részletesen a hatalmas budai fürdő-palotáról és a többi kisebb fürdőről.
A nagy humanista uralkodó, Mátyás király alatt tovább virágozhattak a budai fürdők.

termal-furdo-viz-terapia

Hazánk gyógyfürdői világviszonylatban is népszerűnek mondhatóak

Az első tudományos igényű leírások egyike Vadianustól származik 1512-ből, aki megemlíti, hogy a budai hőforrások vize olyan meleg, hogy az ember a kezét sem tudja beletenni. Oláh Miklós esztergomi érsek ugyanebben a korban már részletesen ismerteti a budai fürdők javallatait és elismeréssel szól a mai Császár fürdő területén állott Szentlélek kórházról.

Amikor a XVI. században Magyarország jelentős részét a törökök elfoglalták, az ország hatalmas károkat szenvedett, azonban fürdőkultúrája tovább virágzott és számos új fürdő is épült, melyek egy része napjainkig is csaknem változatlan formában áll. Az ebből a korból származó útleírások nemcsak a fürdőket dicsérik, hanem a fürdők személyzetének felkészültségét és udvariasságát is, ezek közül különös figyelmet érdemel Dr. Brown angol orvos útleírása. Brown említi meg, hogy a mai Királyfürdő vizét ivókúra formájában is használják.

Budai visszafoglalását követően egy ideig csak a fürdők jelentették a város egyetlen látványosságát. Az átmeneti “pangás” után a budai fürdők ismét virágzásnak indultak, újabb épületekkel, illetve kórházrészlegekkel gazdagodtak.

A XVIII. század végére esik a nagy vidéki gyógyfürdőközpontok kialakulása. Ez a fejlődés rohamossá vált a XIX. században, ekkor alakultak ki európai hírű gyógyhelyeink, illetve fürdőhelyeink, pl. Balatonfüred, Hévíz, Balf, Harkány.

Az első világháború után ismét a főváros, Budapest lett a magyar fürdőélet, illetve gyógyfürdőzés központja. A főváros számos gyógyfürdőügyi világkonferenciának, illetve kongresszusnak adott és ad helyet ma is. Itt működnek a gyógyfürdőügyi igazgatás, kutatás és gyógyítás központi intézményei is.

1277
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1492
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés